8 maart 2021

In the Spotlight (14)

Deze keer staat de 36-jarige Rob Peeters uit Vlodrop in the Spotlight. Rob speelt rolstoelbasketbal bij Hubo Limburg United on Wheels (Herk de stad, België).

Hoe lang sport je al?
In 2006 ben ik met deze sport in aanraking gekomen tijdens mijn revalidatietraject. Al snel heb ik me toen bij een club in Eindhoven aangesloten. Ik werd al vrij snel uitgenodigd voor het Nederlands jeugdteam. Toen ik 22 werd, ben ik door gestroomd naar het herenteam en trainde en speelde ik mee op Papendal. Dat was een hele mooie periode met zeer veel en intensief trainen. Mijn schema zag er toen als volgt uit: dinsdagavond in Eindhoven trainen, woensdagavond in Papendal, donderdagavond in Eindhoven, vrijdagmiddag en -avond weer in Papendal, zaterdag eredivisiewedstrijd met Eindhoven en zondagochtend weer naar Papendal. Daarnaast werkte ik 36 uur en nu inmiddels fulltime.

Hoe vaak per week sport je momenteel?
Nu nog maar 3x per week.

Wat betekent sporten voor jou? 
Sporten betekent heel veel voor me. Het is een uitlaatklep, maar ook goed om je fysiek in orde te houden. Je komt veel onder de mensen die allemaal een beperking hebben en toch ben je allemaal hetzelfde. Iedereen in je kring weet wat het is om met een beperking te leven, niemand wordt dan ook raar of vreemd aangekeken.

Wat zijn voor jou de gevolgen van de coronamaatregelen?
Door strenge maatregelen ligt het sporten op dit moment helemaal stil en zijn er voor alsnog geen mogelijkheden om binnen te sporten.

Wat is jouw mooiste sportmoment tot nu toe? 
Mijn eerste interland spelen. Ik denk dat dit een droom is van elke sporter om dat eens te mogen mee maken. Op het veld klaar staan, en terwijl je staat te wachten dat het volkslied wordt gespeeld, dat is een echt kippenvel moment. Dit was een doel wat ik had toen ik bij de jeugd kwam, het is dan ook prachtig als zo een doel gehaald wordt.

Wie is jouw voorbeeld als sporter?
Gert Jan van der Linden

Aan welke persoon/trainer/vereniging heb je veel te danken?
Er zijn heel veel mensen rondom een team/club die iets bijdragen om je beter te maken. Uiteindelijk moet je zelf de wil en de moed hebben om beter te willen worden, binnen je eigen mogelijkheden en met je beperking. Hier moet je keihard voor knokken en werken, en de hele staf draagt hier dan een steentje aan bij. Maar uiteindelijk moet je het ZELF doen!

Zijn er dingen waar je tegen aan loopt m.b.t. het sporten?
Nee, Ik ben volledig zelfstandig. Ik rij zelf auto, en kom zo overal waar ik wil zijn. Het enige nadeel is dat er weinig clubs in de regio zijn die rolstoelbasketbal aanbieden, vandaar dat ik nu in België speel. Dat is voor mij het dichtste bij (1 uur heen en 1 uur terug rijden).

Heb je een tip voor andere mensen die graag willen gaan sporten? 
Aarzel niet om de stap te nemen om een sport te gaan doen. Er zijn tal van mogelijkheden om een aangepaste sport te kiezen die binnen je mogelijkheid ligt. Er komt beetje bij beetje ook meer aanbod aangepast sporten in Limburg wat een goede ontwikkeling is.

Wil je verder nog iets zeggen? 
Schaam je niet om te kiezen voor een sport, ouders gun je kind het om een aangepaste sport te gaan doen. Ik zie heel vaak dat ouders hun kinderen beschermen om op een aangepaste sport te gaan. Wat dit precies is wat de ouders tegen houd kan ik niet zeggen, maar ze zijn er mijn inziens te terughoudend in, en dat is jammer voor de ontwikkeling van een kind. Sporten met een fysieke beperking is heel erg belangrijk om je lichaam te gebruiken op een manier wat nog kan binnen de mogelijkheid van een beperking. Laat je beperking je niet beperken!!!

Rob, bedankt voor dit leuke interview!