9 november 2020

In the Spotlight (12)

Deze maand staat handbiker Erik Vaasen in the Spotlight. Erik is 46 jaar oud en heeft storingen in het spiersysteem door extreme pijn. Hij sport 3 tot 5 keer per week: handbiken en krachttraining. 

Bij welke vereniging(en) sport je?
Handbiketeam Euregio / SC Union Nettetal – Team Nettebiker en Adelante on Wheels

Hoe lang sport je al?
Ik heb altijd veel gesport. Handbike doe ik sinds 2008.

Wat betekent sporten voor jou?
Het sporten is voor mij een uitlaatklep. Gezien mijn werk met de computer veelal mentaal is (met het hoofd), is het handbiken voor mij de manier om mijn hoofd leeg te maken en mijn spieren soepel te houden. Daarnaast zorgt het er voor dat ik in de spieren van mijn bovenlijf nog minimale storingen heb.

Wat wil je nog bereiken als sporter?
Vanwege de strenge classificatie criteria kan ik helaas geen grote wedstrijden rijden en zitten EK’s, WK’s en Olympische Spelen er niet in. Wel promoot ik het handbiken zo veel als mogelijk, zeker om te laten zien dat niet alleen de wedstrijdrijden, maar ook het recreatieve rijden super leuk is en je daardoor ook lekkerder in je vel zit.

Wat is jouw mooiste sportmoment tot nu toe?
Het uitrollen van de Kennedymars Sittard (80 kilometer!) met alleen de rolstoel.

Wie is jouw voorbeeld als sporter?
Dat zijn er diverse, maar in het bijzondere Laura de Vaan, die ondanks haar diverse wereld- en olympische titels, heel gewoon is gebleven en handbikers graag van tips en trucs voorziet.

Aan welke persoon/trainer/vereniging heb je veel te danken en waarom?
Dré Killaars, voormalig trainer bij het vroegere Wielerclub Midden Limburg, welke mij in de wedstrijdsport heeft geïntroduceerd en enkele jaren heeft getraind.

Zijn er dingen waar je tegen aan loopt m.b.t. het sporten?
Helaas zijn de classificaties dermate aangepast zodat mindervalide sporters die al jaren meedraaien buiten de boot zijn gevallen. Oneerlijk en onjuist. Ook gezien dat bij mijn aandoening ‘onbekend’ is dat er spierstoringen op kunnen treden, kan ik niet buiten Nederland geclassificeerd worden. De UCI (organisatie op wereld niveau) heeft hier nog veel aan te passen.

Heb je een tip voor andere mensen die graag willen gaan sporten?
Probeer vooral veel uit. Er is meer mogelijk dan je denkt. Er zijn websites zoals www.ikkansporten.nl en www.unieksporten.nl waar je het aanbod van de diverse sporten kan vinden. Handbiken kan oa. bij Swift Atletiek in Roermond, Handbiketeam Euregio / Team Nettebiker op de Wieler- en Skate omgeving Herungerberg te Venlo of Adeltante on Wheels te Hoensbroek.

Wil je verder nog iets zeggen?
Voor iedereen is sporten belangrijk, misschien zelfs voor mensen met een beperking het belangrijkst. Niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het samen zijn. Samen ben je sterk(er).