6 oktober 2020

In the Spotlight (11)

Dit keer staat TTV Zuiderhuis/Megacles uit Weert in the Spotlight. Bij deze tafeltennisvereniging sporten wekelijks ongeveer 20 sporters met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. 

Wat geeft jullie de meeste voldoening als organisatie?
We zijn er trots op dat de para-groep (zo noemen wij de groep sporters met een beperking) al meer dan 30 jaar bestaat en in de loop der jaren een hele hechte groep is geworden. Dat geldt niet alleen voor de leden, maar ook voor de vrijwilligers en de trainers van deze groep. Dat iedereen er zoveel plezier in heeft, dat geeft veel voldoening.
Op sportief vlak krijgen wij de meeste voldoening als we de para-sporters net een stapje verder kunnen brengen dan ze zelf dachten. Het is mooi om te zien hoeveel plezier de leden hebben als ze een nieuwe slag hebben geleerd of als het voetenwerk vooruit gaat.

Wat vinden jullie het leukste om te organiseren?
Zonder twijfel: ons jaarlijkse toernooi. Elk jaar in november houden we in sporthal Aan de Bron in Weert een tafeltennistoernooi. Ongeveer 100 sporters uit binnen- en buitenland komen die dag samen en spelen wedstrijden in 6 klassen. Iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen. En het gaat er fanatiek aan toe, iedereen wil winnen. Maar na de wedstrijden is het altijd gezellig en zit iedereen aan de bar met een lekker drankje.
Overigens zijn wij niet de enige vereniging die een toernooi organiseert. Door het jaar heen zijn er nog ongeveer 6 van dit soort toernooien door het hele land. Onze vereniging zorgt dan voor vervoer en coaches/begeleiding. Aan elk toernooi doen ongeveer 10 tot 15 sporters van onze vereniging mee. Buiten het tafeltennissen om organiseren we elk jaar een barbecue voor de para-sporters, de trainers en de vrijwilligers. Een van onze leden stelt zijn tuin daarvoor beschikbaar. Altijd een leuke start van het seizoen!

Wat maakt jullie uniek als organisatie?
We zijn vooral uniek in de goede samenhang tussen sporters met en zonder een beperking. De para-groep is echt onderdeel geworden van onze tafeltennisvereniging. 10 jaar geleden was er nog een aparte para-tafeltennisgroep, in 2010 is deze groep samengegaan met Tafeltennisvereniging Megacles in Weert. Natuurlijk hebben de para-leden en de “gewone” leden aan elkaar moeten wennen. Maar inmiddels zijn onze para-leden ook vrijwilliger binnen de club, doen ze mee in de wekelijkse competitie (of komen aanmoedigen) en melden zich aan voor de verenigingsactiviteiten, die voor alle leden bedoeld zijn. Ook kunnen ze meetrainen op avonden, die voornamelijk bezocht worden door valide spelers.

Is er een vereniging die jullie als voorbeeld nemen?
Niet echt. We proberen vooral te luisteren naar onze eigen leden en naar wat zij willen. Daar stemmen we onze koers zoveel mogelijk op af. Zo is er in de afgelopen jaren een extra trainingsavond gekomen en is er een trainer bij gekomen, waardoor we meer individuele aandacht kunnen geven.

Werken jullie samen met organisaties?
Ja, we werken vooral samen met de Nederlandse Tafeltennisbond en met de Gemeente Weert. Zij ondersteunen ons met speciale programma’s, waarbij de nadruk ligt op meer bewegen door mensen met een beperking. Ook bieden we elk jaar een aantal trainingen aan aan VMBO-scholieren en aan cliênten van de GGZ in Weert. En natuurlijk zijn er (hernieuwde) contacten met “Iedereen Kan Sporten ML”.

Wat is jullie mooiste ervaring met deze doelgroep?
Het mooiste is dat de leden elkaar helpen. Een van onze leden gaat vaker mee als coach en geeft soms ook training. En we hebben leden die inspringen als chauffeur naar een toernooi. Ook slepen ze elkaar er doorheen als het even tegenzit. In elk geval is iedereen enthousiast, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de andere leden en zelfs voor de tegenstanders op een toernooi. Top!

Willen jullie nog iets zeggen?
Iedereen met een beperking is welkom, dus kom gerust eens kijken of liever nog: een balletje slaan. Dat kan op vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur. Daarna drinken we nog wat aan de bar.
Ook starten we binnenkort met een instuifochtend op zondag, van 10.00 -12.00 uur. Zodra de data daarvan bekend zijn, zullen we dit communiceren en zien we jullie graag verschijnen.

Jullie vinden ons in Sporthal “Aan de Bron”, Maaslandlaan 3 in Weert. De accommodatie is toegankelijk voor rolstoelers. Graag tot ziens bij één van onze activiteiten!