21 juni 2022

In the Spotlight

Dit keer hebben we Noa Sieben uit Nederweert een aantal vragen gesteld. Noa is blind en doet aan fitness, kickboksen, honkbal en gymmen op school. 

Hoe vaak sport je per week?
Ik sport 4 keer per week. 

Bij welke verenigingen sport je?
Ik heb zelf een ruimte waar ik in doe sporten. Hier heb ik een paar cardio apparaten staan en losse sportspullen bijvoorbeeld: losse gewichten, elastieken, hoepel en een boksbal. Daarnaast honkbal ik nog 1 keer per week in Beek, waar een team is voor mensen met een visuele beperking. Het is een leuke sport, want je voelt je heel vrij en kan er goed je energie in kwijt. Het is ook leuk en fijn om met lodgenoten in contact te zijn en samen met elkaar te sporten.

Hoe lang sport je al?
Ik heb voor dat ik blind werd heb ik 3 jaar gedanst. Met mijn beperking sport ik nu 4 jaar.

Wat vind je het leukste aan deze sporten?
Ik vind het leuk om te doen, want je kan er je energie in kwijt en je frustratie. Je wordt er fitter door en gaat er lekkerder door in je vel zitten.

Wat wil je nog bereiken als sporter?
Ik wil nog zo lang ik kan door blijven gaan met sporten.

Wat is jouw mooiste sportmoment?
Dat ik eerste werd op de sportdag van school. Hier zaten ook mensen bij die slechtziend waren en daar heb ik ondanks mijn blindheid toch van gewonnen. Mijn sportleraar vertelde dat in al die tijd dat hij daar werkt (dat is al heel lang), er nog nooit een blind iemand op de eerste plek stond van de sportdag.

Heb je een idool en zo ja, wie?
Ik heb niet perse een idool, maar ik vind het allemaal knap wat alle mensen met een beperking voor elkaar krijgen.

Aan welke persoon/trainer/vereniging heb je veel te danken en waarom?
Ik heb heel veel te danken aan mijn twee personal trainers, want dankzij hun kan ik toch blijven sporten.

Zijn er dingen waar je tegen aan loopt m.b.t. het sporten?
Nee, want wij hebben alles zo aangepast dat ik toch gewoon kan sporten. Op school doen we heel veel met buddy’s en gidslijnen. Hier staat ook een instructiefilmpje van op YouTube waar ik in sport. Hier staan ook handige hulpmiddelen in om te sporten met een visuele beperking.

Heb je een tip voor andere mensen die graag willen gaan sporten?
Als je echt heel graag wilt sporten dan ga je ervoor. Zelfs als je een beperking hebt kun je toch gaan sporten met aanpassingen.

Wil je verder nog iets zeggen?
Laat je ondanks dat je een beperking hebt, je niet uit het veld slaan. Als je het echt wilt, dan ga ervoor en dan lukt het ook.