10 augustus 2022

20 jarig jubileum Dartclub ’t Trefpunt Roermond

“Nooit gedacht dat de club zolang zou bestaan!”
Aan het woord is Maurice Berghs, voorzitter van Dartclub (DC) ’t Trefpunt uit Roermond. De club vierde zondag 29 mei zijn 20 jarig bestaan. “DC ’t Trefpunt is geen gewone dartclub, maar een dartclub voor mensen met een rugzakje. Onze leden krijgen allemaal begeleiding van PSW, sommige bij het zelfstandig wonen andere in een woonbegeleidingscentrum.” In al zijn enthousiasme voegt hij er meteen de oproep aan toe: “Woon je in Roermond, krijg je daarbij ondersteuning en lijkt darten je leuk? Meld je dan aan bij onze club. Samen darten is reuze gezellig en echt leuk!”

Twintig jaar geleden
“Samen met mijn vriend John van Pamelen zocht ik twintig jaar geleden iets leuks om in onze vrije tijd te doen. Darten was op dat moment razend populair en Raymond van Barneveld heel beroemd. Dat leek ons wel iets! We kochten een dartbord en begonnen gewoon met z’n tweeën; in het Trefcentrum van PSW aan de Koninginnelaan. Binnen de kortste keren gooiden er zeven, acht mensen een pijltje mee. De start was gemaakt. Het succes sprak zich rond en de groep werd langzaam groter. We schreven ons als vereniging in bij de Kamer van Koophandel. De contributie was €1,- per week, later werd dat €5,- per maand. In mei en december vragen we geen contributie. Dit doen we nog altijd zo. Wat we ook vanaf het begin doen is spelen volgens de officiële dartregels. Met één verschil: wij spelen met twee niveaus door elkaar: darters die dubbel uit moeten gooien en darters die enkel uit mogen gooien. Dat houdt het voor iedereen spannend en leuk.”

Competitie en toernooien
Mariska: “Op een bepaald moment hadden we 32 leden. We hielden al snel twee avonden per week een onderlinge competitie. Daar kwam de clubkampioen uit voort. Na een paar jaar zijn we ook toernooien gaan organiseren. Een van de hoogtepunten is het toernooi bij PSW in Herten met darter Co Stompé. Co gaf een clinic en je kon tegen hem gooien. Waarbij
je kansloos was uiteraard. We speelden jaarlijks tegen begeleiders van PSW en gingen steeds vaker bij andere verenigingen op toernooi, soms was dat vriendschappelijk, soms een echte wedstrijd.

Coronadip te boven
Maurice: “We zijn blij dat we weer kunnen darten. Corona betekende even een dip. Geen darten, geen gezelligheid, geen inkomsten. We hebben de contributie tijdelijk afgeschaft en zijn weer even terug bij €1,- per keer. We darten op dit moment op zaterdag en zondag. In de toekomst hopen we weer doordeweeks te kunnen spelen. Dan kunnen meer mensen meedoen. We zijn er al mooi 20 jaar, dat is uniek! Ik ben er trots op dat ‘wij met een rugzakje’ dit voor elkaar krijgen. We hebben een mooie vereniging. Ik wil alle sponsors en iedereen die ons in deze 20 jaar geholpen heeft, heel hartelijk bedanken. We zien wel hoe het verder gaat. Dit jubileum hebben we goed gevierd!” Mariska: ”Dat klopt, het was een supermooie middag, ik ben er nog van onder de indruk!”

DC ’t Trefpunt heeft 25 leden uit Roermond en directe omgeving. Er wordt op zaterdag- en zondagmiddag gedart in De Graasj, Knevelsgraafstraat 21 in hartje Roermond. Het station ligt op 100 meter afstand, reizen met het openbaar vervoer gaat dus prima. Wil je eens komen kijken (of meedoen!) of heb je interesse om lid te worden? Mail dan naar: dctrefpuntroermond@gmail.com.